Dezinformacije

Iz Ministarstva obrane BiH o pozivima na naoružavanje: Ne nasjedajte

Posebno je istaknuo kako ovakav narativ ne bi trebao biti prisutan u javnosti.
Vijesti / Flash | 26. 04. 2024. u 16:53 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je Zastupnički dom Parlamenta FBiH reagirao na lažne pozive na sukobe i naoružavanje u našoj zemlji oglasio se i zamjenik ministra obrane BiH Slaven Galić koji je poručio kako ne treba nasjedati na ove dezinformacije.

Nema prostora za proglas izvanrednog stanja

''Ministarstvo obrane BiH i Oružane snage BiH poštuju Zakon o obrani BiH, kojim je točno definirano tko je odgovoran za zapovijedanje i kontrolu nad Oružanim snagama BiH i u kojem slučaju se može proglasiti izvanredno stanje. Izvanredno stanje se proglašava kada postoji bilo kakva prijetnja napada na Bosnu i Hercegovinu ili bilo koji dio BiH ili neposredna ratna opasnost. Ništa od navedenog nije aktualno, iz čega se može zaključiti da nema prostora za proglas izvanrednog stanja'', kazao je Galić za Bljesak.info.

Posebno je istaknuo kako ovakav narativ ne bi trebao biti prisutan u javnosti.

Galić je također istaknuo kako su EUFOR-a i NATO-a u BiH garant sigurnosti. Kazao je kako su oni zaduženi za očuvanje sigurnog i stabilnog okruženja, odnosno potporu sigurnosnim institucijama u BiH, uključujući Oružane snage BiH.

Pamflet pun gramatičkih grešaka

Naime, društvenim mrežama posljednjih dana kružio je pamflet, čiji su navodni potpisnici predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) i bivši ministar sigurnosti Fahrudin Radončić, a u kojemu se navodi da je ugrožena sigurnosna situacija u BiH.

Na prvi pogled zbog gramatičkih grešaka jasno je kako je riječ o lažnom dokumentu, no ipak su pojedini građani povjerovali u njega.

Iz Parlamenta FBiH su danas priopćili kako nije otišao niti jedan službeni dopis s informacijama koje bi se odnosile na bilo kakvo predviđanje sukoba, a pogotovo ne poziv na oružje.

"Radi se o falsifikatima kojima je cilj da podignu paniku među stanovništvom. Pozivamo građane na oprez prilikom informiranja te da sve vijesti do kojih dođu, a tiču se Parlamenta FBiH, provjeravaju na našoj službenoj stranici. Pozivamo također i policijske organe da što prije istraže tko je tvorac falsifikata i tko sebi daje za pravo da pokušava kompromitirati najviši zakonodavni organ u Federaciji BiH", priopćeno je iz Ureda predsjedavajuće Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Stvaranje i smirivanje tenzija

Srna pak piše kako je Alternativna televizija u srijedu objavila da međunarodna zajednica ima plan da se do 2. svibnja stvori velika tenzija i plasira što više lažnih informacija o naoružavanju velikog broja Srba spremnih na sukobe, a da im je glavni suradnik u tome ministar Helez.

''Pozivajući se na dobro obaviještene izvore, ATV navodi da se najnovija propaganda ogleda u tvrdnjama da se po Sokocu i Han Pijesku naoružavaju Srbi kako bi došlo do incidenata uoči sjednice Generalne skupštine UN zbog čega su pripadnici EUFOR-a prisutni u ove dvije općine'', navodi Srna.

ATV je objavio kako su se pripadnici EUFOR-a pojavili i u Brodu, tvrdeći da se tamo ''za sada tajno, raspituju o punoljetnim stanovnicima, broju, detaljima'' te da je sve počelo uoči mitinga u Banja Luci. Izvor ATV tvrdi da Helez ''ima ulogu da bombastičnim izjavama uznemirava javnost i plasira lažne informacije o grupiranju Srba i vojnim obukama''.

Smirivanju tenzija uključili su se i načelnik općine Han Pijesak Slobodan Đurić i načelnik Sokoca Milovan Bjelica koji su pozvali stanovnike ovih općina da ''ne nasjedaju na provokacije nakon neistina koje je iznio ministar obrane BiH Zukan Helez o naoružavanju Srba po Sokocu i Han Pijesku".

Kopirati
Drag cursor here to close